Home Предприемачество 10 стъпки за стартиране на бизнес, докато още ходите на работа

10 стъпки за стартиране на бизнес, докато още ходите на работа

444
1

Вероятно често сте чували от много ваши познати, че искат да започнат някакъв бизнес, но нямат пари и не могат да напуснат сигурната си работа за да рискуват в подобно начинание. И така, тези хора продължават да работят на трудов договор за някоя фирма цял живот като наемни работници, изкарвайки пари, колкото да покриват битовите си разходи или да заделят по малко спестявания (в случай, че са по-квалифицирани и имат по-добре платена работа).

Погрешното тълкуване на фразата „пари при пари отиват” отказват много хора да създадат свой собствен бизнес или активи, носещи им допълнителен пасивен доход.

Истинската причина, заради която много хора не успяват да постигнат финансова независимост, обаче не е в парите, а във финансовата грамотност – която често липсва. Финансовата грамотност за съжаление не се преподава в училищата, не се учи и в семейството. Хората учат децата си, че нямат пари да им купят играчката, която искат, но не ги учат да търсят начин, за да я купят. И това е основният проблем. Повечето хора виждайки препятствия, се отказват веднага и дори не се опитват да ги преодолеят.

В следващите редове ще разберете как можете да стартирате с трупането на активи, докато продължавате да се трудите при текущия си работодател.

Стъпка 1: Водете си отчет

Много хора не си правят отчет на месечните възнаграждения, които получават. Някои смятат, че няма нужда от това, други твърдят, че сумите, които вземат са твърде малки и бързо се изчерпват, за да се налага да водят някакъв отчет. Е, опитайте и ще се удивите колко много пари харчите за излишни глупости, без които можете!Стъпка 2: Отървете се от излишните разходи

Какво е разходът? Накратко, това е всичко, което купувате, но не ви носи никакви приходи. Разходите за храна, облекло, битовите разходи и др. Някои от тях са неизбежни, но можете да ги ограничите. И не като се лишавате от тях, а просто като ги ограничите.

Например, ако получавате малка месечна заплата, не е удачно да си купувате маркови дрехи и скъпи часовници. Така, че по-евтиното облекло ще ви свърши работа на първо време, докато започнете да печелите допълнително.

Разходите за битови нужди са едни от неизбежните, но и оттам можете да спестите някой друг лев. Например, вместо да готвите на ток, можете да си купите газов котлон и да готвите на газ, ястията, които позволяват това. Газта е по-евтина и определено месечните ви сметки ще намалеят. Ако не използвате често котлона, ефекта няма да е особено голям и можете да си спестите този съвет. По същата логика, се опитайте да пестите от други електроуреди, които са ненужно включени и консумират електрическа енергия.

Скъпата кола…

Ако сте чели книгата „Богат татко, беден татко”, вероятно сте прочели и откъса, където Кийосаки определя колата като пасив, защото тя не носи приходи, а само „вади пари от джоба”.

Всъщност, според мен тази обосновка не е много вярна. Не забравяйте, че времето ви е най-ценния актив. И ако колата ви спестява време, то тя е полезно средство за придвижване. Нищо, че пряко не ви носи приходи.

За мен лично, колата е огромен пасив, тогава когато не ви е по джоба. Например, ако си купите скъпа и лъскава кола, за която сте теглили голям кредит, който ще плащате над 10 години или дори по-малко и не можете да си позволите да я поддържате – да, това е голям пасив.

Когато купувате нещо, купувайте го според стандарта си. Например, ако получавате месечна заплата от 600лв нето, ще ви бъде по-лесно да си купите кола за 2000лв и да я поддържате, отколкото джип за 20-30 000лв и да го поддържате. Това също е начин да спестите пари.

Стъпка 3: Отървете се от пасивите, с които вече сте се набутали

До този момент може би всяка година си купувате най-новия и модерен телефон на изплащане, просто защото така е модерно. А вероятно нямате нужда от него, тъй като стария ви телефон още работи. И така, натрупали ли сте някой друг телефон или друга вещ в шкафа си, които да ви стоят за „резерва”?

Продайте ги, махнете ги. Факт е, че след като изкарате една стока от магазина, стойността й пада с до 40%. Повечето хора предпочитат да държат ненужните им вещи в килера, вместо да ги продадат по-евтино.

Примирете се, че никой няма да ви даде същите или повече пари за стока, която сте купили на определена цена (от магазина, с надценката). Но ползите от продажбата на ненужните вещи са две. Ще освободите място в килера си и второто по-важно нещо е, че ще си възстановите част от похарчената сума за дадения пасив. Тази сума можете да инвестирате в някое бизнес начинание по-късно.

Стъпка 4: Ограничете разходите сиПравейки си отчет за приходите и разходите, ще разберете къде харчите най-много пари и ако пожелаете ще ги ограничите. А ограничите ли ги, ще можете да пестите. И да използвате спестяванията си за инвестиции.

Това не е лесно начинание, но за да успеете, ще трябва да се ограничите. И под „ограничаване”, нямам предвид „лишаване”. Ако се лишите, ще ви стане трудно и бързо ще се откажете. Но ограничаването ви позволява да се възползвате от удоволствията, с които сте свикнали, в по-ограничен размер.

Стъпка 5: Подобрете финансовата си култура

В стъпка от 1 до 4 се опитах да ви дам идеи, чрез които да започнете да пестите от месечната си заплата, без да се захващате с допълнителна работа и без да се лишавате от храна или други неща, с които сте свикнали в ежедневието си. Ако успеете да вникнете в същината на съветите и да пестите, не след дълго ще разполагате с достатъчно спестявания, които да инвестирате в някое бизнес начинание.

Но преди да го направите обърнете внимание на „Стъпка 5: Подобряване на финансовата култура”.

Всяка идея за бизнес не е добра, само защото е „идея за бизнес”. Когато в съзнанието ви се появи хрумка, от която мислите, че можете да печелите, първо проучете възможностите и детайлите. А за да направите това, ще са ви необходими определени знания. Знания, които можете да натрупате от книги, интернет, видео уроци, семинари и др. Проучете идеята си внимателно, имайте предвид подводните камъни, които могат да се появят и определете какви резултати можете да очаквате. Има ли нужда пазара от вашия продукт/услуга? Или ако инвестирате в друг вид начинание, дали си струва? Ако можете да се аргументирате защо си струва да се инвестира в определено нещо, тогава си заслужава да опитате.

Стъпка 6: Готови ли сте да рискувате? Научете как да го правите!

Във всяка инвестиция и при стартирането на всяко едно бизнес начинание се крие определен риск. Друг е въпроса дали сте склонни да го поемете и доколко.

Управлението на риска е едно от най-важните неща за успеха на дадена инвестиция. Ако не сте склонни да поемате какъвто и да е риск, тогава спрете дотук и продължете да ходите на сигурната си работа. Ако, обаче сте склонни да поемате риск, тогава продължете.

Инвестициите се делят на ниско, средно и високо рискови. Има много книги и уроци по темата. Научете каква е разликата между трите вида и определете кой тип инвестиции ви допадат най- много. Идеята е да се фокусирате върху тях. И да сте склонни да поемете дадения риск, когато се появи подходяща инвестиция. Търсете активи в рисковия диапазон, който ви устройва, а също и според паричните средства, с които разполагате.

Стъпка 7: Потърсете подходяща идея за бизнес

Вече имате парите, знаете и как да анализирате една идея. Основният въпрос е: „Къде да инвестирате?”.

Някои начинаещи инвеститори са убедени, че идеята, която имат е чудесна и ще бъде печеливша. За съжаление, често пъти това не е така. Други пък, имат знанията, имат парите, но нямат подходяща идея.

За да почнеш да печелиш не е задължително да имаш уникална и неповторима идея, за която никой още не се е сетил. Просто е важно да знаете от какво може да се печели. Добри идеи можете да откриете в книгите по инвестиране, например. Не е задължително да следвате сляпо съветите от каквито и да е книги. Но от тях можете да се сдобиете с различни идеи за инвестиране.

Стъпка 8: Действайте

Ако използвате само думичката „ще”+”направя”, най-вероятно нищо няма да се получи. Не е достатъчно да имате само намерение. Трябва и да предприемете действие.

Стъпка 9: Не се отказвайте след провала

Много от милионерите, които са стартирали своя бизнес с малък капитал, са се проваляли редица пъти. Това, обаче не ги е отказало, а по-скоро мотивирало да продължат.

Не може всеки път да сте успешни. И да сте най-добрите. Това е правило, което важи дори и в сигурната ви работа като наемен работник. И там не е сигурно дали ще се задържите на работа, дали работодателя ви ще е коректен по отношение условията на труд и заплащането, дали ще сте най-добрите или ще има и по-добри служители от вас. Само, че и в двата случая имате право на избор.

Все пак, ако дълго време инвестирате в едно начинание, но очевидно няма изгледи да ви донесе желаната печалба, по-добре се откажете и инвестирайте в други активи.

Стъпка 10: Надграждайте

Ако прочетете една книга със заглавие „Пълно ръководство за продажби”, например, това не означава, че след изчитането й ще сте напълно готови да продавате. Или дори и наистина да е пълно ръководство, което ви научава „от-до” как да продавате, то с времето тенденциите се менят. Така, че вие трябва да следите за промените и да се интегрирате според тях. Ако не го направите, използването на остарели техники ще направи вашите инвестиции непечеливши.

Previous articleЗащо да не приемате за чиста монета „Богат татко, беден татко”
Next articleСайтовете за безплатни обяви – да се възползваме от безплатните места в интернет за реклама на бизнеса ни

1 COMMENT

  1. Много полезна статия.
    Жалко, че ‘теория’ и ‘практика’ са 2 раькични работи… Но с голямо желание и упоритост, и малко късмет… може и да се получи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here