Home Предприемачество Как да си създадем навик, бързо и лесно

Как да си създадем навик, бързо и лесно

395
0

Искало ли Ви се е понякога, да правите всичко на автопилот? Мечтаете ли си домакинската работа, упражненията, здравословно хранене, и всички други задължения да се вършат автоматично. Освен ако не успеете да изобретите робот, който да работи вместо Вас, Вашите задължения няма да изчезнат за една нощ. Но ако си създадете нови навици можете да победите в тази неравна битка. 

С една малка част от първоначалната дисциплина, можете да създадете нов навик, който изисква малко усилия за поддръжка. Ето някои съвети за създаване на нови навици и да тяхното усъвършенстване: 

В продължение на един месец през цялото време трябва да вършите задълженията си в един и същ ред е по един и същи начин. Това ще Ви помогне да започнете да действате автоматично, а в последствие задълженията Ви ще се превърнат във Ваш навик.

Постоянството е най-важният фактор, ако искате да си изградите един нов навик. Ако искате да започне да се упражнявате например, ходете на фитнес всеки ден през първите тридесет дни. Ако ходите само два пъти седмично, това едва ли ще се превърне в навик. 

Не се опитвайте да промените живота си за един ден, защото когато в края на деня осъзнаете, че нищо не се променило, мотивацията Ви ще отиде по дяволите. 

Тъй като през първите две седмици, лесно може да забравите за своя ангажимент, поставете си напомняния за изпълнение на задължението което искате да превърнете в навик, защото в противен случай рискувате да пропуснете няколко дни. 

Последователността ще Ви помогне по-лесно да се придържате към задълженията си. Например ако ще започнете да правите упражнения, опитайте това да става по едно и също време, на едно и също място за тридесет дни. Когато времето на деня, мястото и обстоятелствата са еднакви, ще Ви е много по-лесно да превърнете това във Ваш навик. 

Намерете някой, който да Ви подкрепя и мотивира. 

Изпълняването на някакъв малък ритуал точно преди изпълнението на бъдещия навик, ще Ви помогне доста. Ако например искате да започнете да ставате  по-рано, трябва да се събуждате абсолютно по един и същи начин всяка сутрин. 

Бъдете несъвършени не очаквайте още от първия ден да промените успешно навиците си. Ако не успеете първия път, опитайте отново.

Използвайте „НО” за да промените негативното си мислене. Например „Аз не съм добър в това, но ако работя повече ще се усъвършенствам.” 

Прекарвайте повече време с хора, които вече имат изграден навика, който искате да си създадете. 

Започнете като експеримент – експериментът не може да се провали, той просто дава различни резултати, така че ще ви даде един различен поглед върху промяната на навиците Ви. 

Напишете бъдещия си навик – написаното прави идеите Ви по-ясни и фокусира вниманието Ви върху крайния резултат. 

Запознайте се с предимствата на промяната. Вземете книги, които показват ползата от редовните упражнения, например.

Също така трябва да Сте наясно с последствията. Изградете си ясна представа за недостатъците, ако не си изградите навика – това ще Ви мотивира допълнително. 

Направете го за себе си – не се притеснявайте за всички неща, които „трябва” да се превърнат в навици. Забравете думата „трябва”, в случая по важна е „искам”.

Придържайки се към тези няколко прости съвета, Вие по-бързо и лесно ще успеете да си изградите нов навик.

Previous articleКорпорации от смесен тип в България
Next articleКогато си изпуснеш ключовете за колата в багажника…и го затвориш

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here