Home Статии Ползи от четенето на мотивиращи книги

Ползи от четенето на мотивиращи книги

224
0

Четенето само по себе си е полезно. По-точно четенето на мотивиращи книги при някои типове хора и при определени типове ситуации би било от съществена полза. Всъщност само с четене не става, това е пределно ясно за всеки, а времето е ценен ресурс за правене на нещо. Или за четене на материали в сферата на дадената дейност, с която искаме да се захванем сериозно и да ни носи приходи и удовлетвореност. Но нека тук се спрем на ползите, които носи четенето на книги с мотивиращ характер. 

Мотивиращите книги са особено популярни в днешно време у нас и по света. Мотивацията, обаче, ако я нямаш отвътре за нещо, то и най-великата мотивираща книга или реч няма да помогнат. И все пак всеки се мотивира или домотивира чрез различни неща като четене на книги, гледане на филми, слушане на музика, практикуване на даден вид хоби, пътувания, общуване с приятели и интересни хора (един смислен разговор може да се окаже много по-въздействащ от каквото и да било прочетено и чуто).Мотивиращите книги сами по себе си няма да ни направят богати, няма да ни създадат бизнес и тн. Не всеки има нужда да чете как да се мотивира и как да постигне еди какво си, този тип хора си имат силна вътрешна мотивация и страст към това, което правят. Всъщност силно уверените в себе си хора също имат нужда от даден тип мотивация, дали е на по-ранна възраст или по-късно под друга форма (обикновено не винаги с книги с този тип съдържание), но мотивирането изиграва своята роля в личностното им развитие. Но не при всеки е така – не всеки има вътрешната увереност, че може да постигне мечтите си или просто да бъде щастлив и доволен от себе си. Точно при този тип хора четенето на мотивиращи книги и послания е от полза. Полезно е и в ситуация на психологически срив и стрес. Мотивиращите книги са полезни и ако сме заобиколени от песимисти, които постоянно ни сриват психиката. 

За да знаем как да си помогнем да се мотивираме повече и да работим с по-голямо желание, трябва да вникнем в същината на проблема с мотивацията ни. 

Проблемите с мотивацията обикновено чисто психологически са от три типа: първият е неувереност по една или друга причина в способностите и личностните качества, вторият е мързел (безотговорност към себе си и собствения си живот и мечти) и третият случай е, че това нещо не е за нас и трябва да се ориентираме към друга дейност, към която ще имаме желание за работа и тръпка. 

Previous articleУвереност и отговорност?
Next articleОще една идея как да намалим разходите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here