Home Лични финанси Защо да не приемате за чиста монета „Богат татко, беден татко”

Защо да не приемате за чиста монета „Богат татко, беден татко”

Всеки, който се интересува от финанси в някаква степен, вероятно е попадал на тази книга. „Богат татко, беден татко” е един от бестселърите, който продължава да се продава като топъл хляб и днес – години след първата си поява на пазара.

Причината е, че в книгата на Робърт Кийосаки са описани ситуации, в които повечето хора могат да се разпознаят. Например, това на което ни учат родителите, начинът по който повечето от нас са свикнали да мислят, материалното положение в обществото и класата, в която се припознаваме. Не на последно място, ние виждаме в себе си някои от реакциите, които са описани от автора в книгата.

И именно заради това припознаване, повечето хора я приемат много лично и са готови да я използват като наръчник, спазвайки стриктно съветите от нея.

Но това не е особено добра идея и в следващите редове ще се опитам да обясня защо.Инвестирането в недвижимо имущество

На първо място, книгата за първи път излиза на пазара през 1997 година. Това е преди повече от 20 години. Това означава, че съветите описани вътре, може би са били изключително актуални по онова време, но не и днес. Да, някои от ситуациите виждаме и 20 години по-късно, но основната разлика е, че икономиката е претърпяла промени. Съответно, инвестирането в недвижимо имущество по начина описан в книгата, най-вероятно няма да даде същите резултати.

Освен това, книгата е писана от Робърт Кийосаки, който познава пазара на Хаваите и в САЩ, както и други чужди страни, но едва ли е запознат с българския пазар. А разлика има. Така, че някои от съветите не са приложими за нашите български граници.

Да, в България също има недвижимо имущество и хора, които инвестират в него. Само, че тук законодателството е малко по-различно от това в САЩ, например и изобщо икономическата ситуация в момента също се различава.

За пасивите и критиците…

В книгата много се натъртва на двете понятия „активи” и „пасиви” като Кийосаки се опитва да разясни по възможно най-елементарен начин какво означават те. Най-общо казано, активите са всички онези неща, в които влагаме пари, но имат възвръщаемост и потенциал да ни донесат/носят печалба. А пасивите, всичко онова, за което харчим пари, но то не ни носи никакви приходи. Към тази графа той добавя разходите за храна, дрехи, дори къща и кола.

Много критици осъждат определението за „пасиви”. Според мен, когато казва, че колата е пасив, Робърт Кийосаки има предвид това превозно средство, което човек не може да си позволи да поддържа. Например, поддръжката на кола струваща 1000лв би била много по-евтина, отколкото поддръжката на последен модел джип, закупен отново втора употреба, но на стойност над 20-30 000лв, например. В единият случай едната гума би струвала 70-80лв (нова) или дори по-малко, а в другия над 200лв (втора употреба). Ако заплатата ви е под 700лв нето месечно, познайте коя бихте могли да поддържате по-лесно и с коя ще задлъжнеете. По същия начин може да се разсъждава и за останалите пасиви. Има и такива, които са напълно излишни и без които можете. Например най-скъпият и модерен телефон, наличието на втора кола и т.н.

Благотворителността заради самата благотворителност

В „Богат татко, беден татко”, Р. Кийосаки ни убеждава колко е готино да помагаш на другите не, за да търсиш финансова изгода, а просто заради самото чувство и заради невидимата сила, че „направиш ли добро, ще ти се върне”.

Пропуска, обаче една малка подробност. Съществуват данъчни облекчения при правенето на дарения. Така, че има и финансови облаги за фирмите, които извършват благотворителна дейност под някаква форма.

Да, да помагаш е супер и оставя приятно усещане, но това далеч не е единствената причина, поради която богатите правят дарения.

Скритата реклама на играта „Потоци пари”

В книгите на Робърт не веднъж и два пъти е споменавана играта „Потоци пари”. Тя ловко се „вмята” измежду съветите, така че всеки читател би желал да си я купи, за да се обучи по-добре. Това чувство се е пораждало и в мен. Но предвид, че автора и на книгите, и на играта е един и същ ме кара да мисля, че колкото и да е полезна играта, то има и момент на небрежно рекламиране измежду текстовете от тази книга, а и другите бестселъри на същия автор.

Как може да ни е полезна книгата?

Изписаното по-горе няма за цел да хейти съдържанието на „Богат татко, беден татко”. Примерите посочени от мен са част от нещата, с които аз не се съгласявам в книгата. Но въпреки тях, има и много полезни съвети и много истини.

Идеята тук е да ви покажа, че чрез тази книга на Робърт Кийосаки можете да подобрите значително финансовата си култура, но това не трябва да е единственото четиво, на базата на което да започнете да инвестирате.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here