Home Лични финанси Как да си оптимизираме малките разходи

Как да си оптимизираме малките разходи

273
0
как-да-спестяваме

Важно е да следим за какво отиват парите ни и да си водим месечен бюджет. Има множество безплатни мобилни приложения, които биха ни помогнали в случая. Така по-лесно можем да следим за какво и по колко на месец харчим. Това е особено важно, ако имаме финансови затруднения или изплащаме кредит. 

Като си водим месечен отчет, можем да помислим от какво е разумно да спестим, без да ни повлияе на стандарта на живот. Например да погледнем месечните сметки и дали няма по-изгодни планове, с които да ги променим. Сметки за телефон, интернет и телевизия, които често са с планове, на които не използваме докрай съответно предплатените минути или не гледаме всички тв канали. Можем да помислим и как да намалим потреблението на електроенергия и вода. Например да внимаваме дали не капе някое кранче, дали не оставяме водата да тече, когато не я ползваме, да внимаваме със забравени крушки, включени електроуреди, когато не ползваме и тн. Също така е добре да помислим кое е най-подходящото отопление за нас, евентуално за топлоизолация или нова дограма, ако е необходимо. Трябва да се има предвид, че старите електроуреди обикновено хабят повече ток, така че ако можем да си купим нови, е по-добре да го направим и да гледаме какъв енергиен клас са. И като става въпрос за намаляване на сметката за ток да не забравяме за ползването на ел енергия на нощна тарифа. 

Спестяването не е лесна задача, знаем всички. Но все пак не трябва да се отчайваме и в много случаи можем да се справим успешно. Можем да си поставяме малки и лесни цели на първо време, които да ни мотивират да бъдем финансово дисциплинирани в дългосрочен план. За да спестяваме успешно е важно да си обърнем внимание какви навици имаме, дали имаме вредни такива и по колко харчим за тях, дали можем да променим някой навик и тн.

Винаги можем да спестим по някой лев образно казано от намаляване на малките разходи. Често точно за тях не се замисляме много. Обикновено това са малки суми, които често плащаме. Такива разходи са транспортните разходи, поддръжката и обслужването на автомобила, разходите за кафе и напитки, за козметика и поддръжка на външния вид, разходи за продукти, които често пазаруваме. 

Previous articleАко не си доволен от живота си отговорността да го промениш е твоя
Next articleФинансовите параметри на един пенсионен спестовен влог

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here