Home Лични финанси Защо да не приемате за чиста монета „Богат татко, беден татко”

Защо да не приемате за чиста монета „Богат татко, беден татко”

384
0

Всеки, който се интересува от финанси в някаква степен, вероятно е попадал на тази книга. „Богат татко, беден татко” е един от бестселърите, който продължава да се продава като топъл хляб и днес – години след първата си поява на пазара.

Причината е, че в книгата на Робърт Кийосаки са описани ситуации, в които повечето хора могат да се разпознаят. Например, това на което ни учат родителите, начинът по който повечето от нас са свикнали да мислят, материалното положение в обществото и класата, в която се припознаваме. Не на последно място, ние виждаме в себе си някои от реакциите, които са описани от автора в книгата.

И именно заради това припознаване, повечето хора я приемат много лично и са готови да я използват като наръчник, спазвайки стриктно съветите от нея.

Но това не е особено добра идея и в следващите редове ще се опитам да обясня защо.Инвестирането в недвижимо имущество

На първо място, книгата за първи път излиза на пазара през 1997 година. Това е преди повече от 20 години. Това означава, че съветите описани вътре, може би са били изключително актуални по онова време, но не и днес. Да, някои от ситуациите виждаме и 20 години по-късно, но основната разлика е, че икономиката е претърпяла промени. Съответно, инвестирането в недвижимо имущество по начина описан в книгата, най-вероятно няма да даде същите резултати.

Освен това, книгата е писана от Робърт Кийосаки, който познава пазара на Хаваите и в САЩ, както и други чужди страни, но едва ли е запознат с българския пазар. А разлика има. Така, че някои от съветите не са приложими за нашите български граници.

Да, в България също има недвижимо имущество и хора, които инвестират в него. Само, че тук законодателството е малко по-различно от това в САЩ, например и изобщо икономическата ситуация в момента също се различава.

За пасивите и критиците…

В книгата много се натъртва на двете понятия „активи” и „пасиви” като Кийосаки се опитва да разясни по възможно най-елементарен начин какво означават те. Най-общо казано, активите са всички онези неща, в които влагаме пари, но имат възвръщаемост и потенциал да ни донесат/носят печалба. А пасивите, всичко онова, за което харчим пари, но то не ни носи никакви приходи. Към тази графа той добавя разходите за храна, дрехи, дори къща и кола.

Много критици осъждат определението за „пасиви”. Според мен, когато казва, че колата е пасив, Робърт Кийосаки има предвид това превозно средство, което човек не може да си позволи да поддържа. Например, поддръжката на кола струваща 1000лв би била много по-евтина, отколкото поддръжката на последен модел джип, закупен отново втора употреба, но на стойност над 20-30 000лв, например. В единият случай едната гума би струвала 70-80лв (нова) или дори по-малко, а в другия над 200лв (втора употреба). Ако заплатата ви е под 700лв нето месечно, познайте коя бихте могли да поддържате по-лесно и с коя ще задлъжнеете. По същия начин може да се разсъждава и за останалите пасиви. Има и такива, които са напълно излишни и без които можете. Например най-скъпият и модерен телефон, наличието на втора кола и т.н.

Благотворителността заради самата благотворителност

В „Богат татко, беден татко”, Р. Кийосаки ни убеждава колко е готино да помагаш на другите не, за да търсиш финансова изгода, а просто заради самото чувство и заради невидимата сила, че „направиш ли добро, ще ти се върне”.

Пропуска, обаче една малка подробност. Съществуват данъчни облекчения при правенето на дарения. Така, че има и финансови облаги за фирмите, които извършват благотворителна дейност под някаква форма.

Да, да помагаш е супер и оставя приятно усещане, но това далеч не е единствената причина, поради която богатите правят дарения.

Скритата реклама на играта „Потоци пари”

В книгите на Робърт не веднъж и два пъти е споменавана играта „Потоци пари”. Тя ловко се „вмята” измежду съветите, така че всеки читател би желал да си я купи, за да се обучи по-добре. Това чувство се е пораждало и в мен. Но предвид, че автора и на книгите, и на играта е един и същ ме кара да мисля, че колкото и да е полезна играта, то има и момент на небрежно рекламиране измежду текстовете от тази книга, а и другите бестселъри на същия автор.

Как може да ни е полезна книгата?

Изписаното по-горе няма за цел да хейти съдържанието на „Богат татко, беден татко”. Примерите посочени от мен са част от нещата, с които аз не се съгласявам в книгата. Но въпреки тях, има и много полезни съвети и много истини.

Идеята тук е да ви покажа, че чрез тази книга на Робърт Кийосаки можете да подобрите значително финансовата си култура, но това не трябва да е единственото четиво, на базата на което да започнете да инвестирате.

Previous articleХазарт ли е Форекса?
Next article10 стъпки за стартиране на бизнес, докато още ходите на работа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here