Home Лични финанси Финансовите параметри на един пенсионен спестовен влог

Финансовите параметри на един пенсионен спестовен влог

270
0
как-да-спестяваме

Пенсионен спестовен влог е доброволна опция, от която можете да се възползвате. Направата на този влог е напълно индивидуално решение и зависи само от личната ви преценка, как да управлявате средствата си. Широко разпространена практика в чужбина е редом със стандартните пенсионни удръжки от месечното заплащане, работещият да внася пари и по доброволен спестовен влог. Така, когато навърши пенсионна възраст ще може да се възползва от по-голяма месечна сума на пенсията си, за да осигури старините си.

По правило у нас тази практика е все още много слабо застъпена и малко хора се замислят за далечното бъдеще, което е важно да бъде взето под внимание все пак! В страната ни съществуват около 9 доброволни пенсионни фонда, които ви предоставят възможност да спестявате за пенсия. Ако реално погледнем на нещата, срочните депозити в страната са много, въпреки че лихвените им проценти са ниски и вече са данъчно облагаеми. Ако си направим равносметка, кое е по-изгодната опция срочен депозит или пенсионен спестовен влог, везните леко се накланят в полза на втората опция.

По последни данни от статистики средноаритметичната доходност на един пенсионен фонд е около 6,39%. Тъй, като доходността на подобен род фондове се изчислява на двугодишна база, ще я сравним с доходността на един двугодишен срочен депозит. Тя съответно е около 2,90, след като е обложен с данък. Такъв данък до момента върху доброволните пенсионни фондове няма! На фона на всичко това, доброволните фондове за пенсионно осигуряване ви носят и данъчно облекчение, което може да намали с до 10% облагаемата ви годишна данъчна основа. Тоест спестявате пари за старини и облекчавате малко плащането на данъци от ваша страна.

От друга страна обаче във фондовете за доброволно пенсионно осигуряване също ви събира такси! Те са фиксирани от КФН, за да не надвишават определени размери, което е добре. За да си отворите доброволен пенсионен спестовен влог заплащате такса от около 10 лева. При всяка ваша месечна вноска ви се удържат най-много до 7% от сумата на вноската. Таксата за инвестиция от доходността на фонда ви до момента е в размер на до 10%. От там насетне, ако смените фонда плащате около 20 лева, ако изтеглите спестяванията преди да сте в пенсионна възраст пак до 20 лева и още толкова ако поискате информация по спестовния влог допълнително.

Като цяло тази опция на допълнителното пенсионно осигуряване е атрактивна във времето и съвсем не лоша по доходност, но пък сумите които внасяте не са гарантирани при евентуално сътресение на финансовия пазар! Но този риск съществува при всички спестявания, така че е нормално.

Previous articleКак да си оптимизираме малките разходи
Next articleМениджмънт в международен аспект

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here