Home Лични финанси Кариерни въпроси и отговори

Кариерни въпроси и отговори

202
0

1. Искам да запиша магистратура и ще ми се наложи да отсъствам от работа. Как да съобщя това на шефката ми, за да не си помисли, че това ще пречи на работата ми?

* Най-важното е да покажеш, че нямаш намерение да напуснеш работа. Предложи план как ще компенсираш отсъствията си. За работодателя ти ще е важно да види, че си ангажиран/а. Планирай добре личното си време, защото ако лекциите започнат да влияят на работата ти, това ще направи впечатление.

2. Знам, че мотивационното писмо прави добро впечатление, но не мога да разбера кога трябва да пратя такова към кандидатурата си за работа? Само когато е посочено в обявата ли?
* Моята препоръка е да използваш мотивационното писмо само ако такова наистина се изисква. Важно е информацията, която поднасяш в писмото да е обвързана с конкретната позиция, за която кандидатстваш. Няма нужда от високопарни думи, за които е необходим тълковен речник. Използвай кратки и ясни изречения. Кандидатстването за една позиция не бива да е рутинно, „просто, за да работя нещо“. Това няма да те направи щастлив/а, нито ще ти осигури добро кариерно развитие.3. Преди време започнах нова работа и още тогава стартовата ми заплата не ме удовлетворяваше напълно, но ми казаха, че след изпитателния срок ще я увеличат, но това така и не се случи. Как да повдигна темата?
* При подобни първоначални уговорки с нов работодател е важно те да бъдат направени в писмен вид – като част от офертата за работа, в договора или поне в имейл. Така ще ти е много по-лесно да обосновеш искането си. Бъди спокоен. Изтъкни постиженията си до момента. Обясни какво очакваш, както и какво още си готов да дадеш на компанията, ако получиш повишението. В никакъв случай не поставяй ултиматум (или ми увеличете заплатата, или си тръгвам), освен ако наистина не си твърдо решен да си тръгнеш.

4. Шефът ми ми иска приятелство във Фейсбук. Не искам да му го давам, защото това означава от тук нататък да сложа цензура на статусите и снимките, които публикувам. Какво да направя, за да не го обидя?
* Фейсбук е лично пространство и само ти можеш да решиш кого да допуснеш до него. Изпрати лично съобщение на шефа си, в което го молиш за разбиране, че би искала да не смесваш личния и служебния си живот. Работодателят не би имал проблем с това, стига тонът ти да е откровен и уважителен. Ако това ти се струва рисковано, винаги можеш да сложиш шефа си в кръга „приятели“, които не виждат твоите действия във Фейсбук.

5. Наскоро започнах нова работа, но забременях. Не знам как да съобщя новината на работодателя си. Притеснявам се, че ще реши, че съм го изиграла, а това не е така. Какво да правя?
* В тази ситуация няма верен ход. Работодателят ти вероятно във всеки случай ще реши, че си манимулирала ситуацията. Имай предвид, че ако си на изпитателен срок, работодателят ще е в правото си да те освободи. От негова гледна точка ти все още си загадка, той не знае как работиш и на какво си способна и би предпочел да не поема риска. Ако наистина държиш на работата си, постарай се да дадеш ясни сигнали за това – ангажирай се с по-ранно завръщане – до 6м например. В крайна сметка всичко е въпрос на твоите лични приоритети и това, кое е по-важно за теб самата – кариерата или отглеждането на дете. А и в края на краищата да решиш да станеш майка в даден момент от живота си е напълно разбираемо и шефът трябва да приеме това.

Previous articleКак да спестяваме повече
Next articleЗаконови регулации при P2P кредитирането

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here