Home Кредити Как да се избавите от дълговете

Как да се избавите от дълговете

306
0

Днес изобилието от житейски изкушения ни преследва навсякъде. И често потенциалният длъжник стига до следното умозаключение: „Искам всичко и веднага!“ А после дори и хлябът му е в дълг!
 
Понякога става дума за банални неща: иска сладолед (в портфейла му може да няма нито стотинка, а заплатата е след няколко дни), затова може да почака и с удоволствие да изяде лакомството по-късно. Но бъдещият длъжник не умее да чака, той ще направи „всичко“, а под думата „всичко“ се подразбира това, че ще намери пари назаем. И така по веригата някой тихо умножава доходите си, давайки дълг на длъжника с процент, докато друг бавно, но уверено потъва в дълговата яма. И да излезе от нея, подобно на потъналия в блато, практически е невъзможно. Но с нашите съвети всичко е поправимо!

Схема за излизане от дългове

 Всеки има своя криволичещ, сложен път към финансовите задължения, но рано или късно възниква въпросът: „Как да се избавя от тези дългове?“ Предлагаме ви схема за излизане от дълговата криза:

„Карта на дълговете“. Ако сте си задавали въпроса „Как да се избавя от задълженията?“, значи имате поне три основни източника на възникване на парични задължения.

 • кредити
 • заложни къщи
 • заеми от „приятели“ с процент

Като за начало правим т.нар. „карта на дълговете“. Запомняме и записваме в тетрадка всички кредити, дължими пари, заеми и т.н. Не забравяме за заложната къща, обикновено длъжниците държат там всичкото си злато и техника.Не можете да направите „Карта на дълговете?“ Не знаете с какво да започнете? Струва ви се, че просто няма изход? Разкарайте лошите мисли. Помолете за помощ някой близък. Вашият личен “домашен“ счетоводител ще ви напомня за дълговете и ще фиксира всички падежи. Може дори да води преговорите с кредиторите.

Ако можете да се справите сами с всички точки, отлично. Трябва да разберете, че след като фиксирате върху листа хартия дълговете си и разпишете всичко до най-малката подробност, ще въведете ред и в главата си и ще се отървете от хаотичната каша от мисли, от която ви боли глава всеки ден.

План за погасение на дълговете

 Съставяме план за погасяване на задълженията. За тази цел избираме най-гоемите суми, които сте заели от приятели или сте взели на кредит.. И започваме тихо и кротко да ги погасяваме. Всичките средства, които постъпват при вас, е най-добре да се съхраняват на банковата карта и да се забрави за нея след това. Така ще се отървете от изкушението да харчите пари.

Създайте си правило: картата се взима само тогава, когато ще се слагат в нея средства. Ако имате няколко кредитни карти, изберете тази, с помощта на която пазарувате най-изгодно и ходете в магазина само с нея.

Кредитите ви са четири? Няма страшно!

 Важното е навреме да си плащате минималния платеж. Пропуснали сте? Пригответе се за разговор с банковия служител от отдела по дълговете. Първо ще бъдат вежливи, после завоалирано ще започнат да заплашват, ще има морален натиск и ще ви бъде подчертано, че сте напълно зависими от тях.

Но като цяло сте зависими от собствените си пари. Съветваме ви да позвъните в банката и да научите за задълженията си, тогава с вас ще се говори много по-вежливо. Винаги посочвайте точната дата на внасяне на задълженията, дори ако знаете, че няма да може да платите в посочения ден. По този начин до този ден ще ви оставят на спокойствие и ще може да измислите нещо как да си платите.

Запазете спокойствие, макар терорът понякога да бъде непоносим. Пригответе се за това, че „добрите“ хора от банката ще ви начислят неустойка за просрочването на плащането, ще ви пишат „романтични“ предупредителни писма, ще ви пращат смси, ще ви звънят по няколко пъти на ден и т.н. Ето защо, за да избегнете подобни проблеми и караници, е по-добре да плащате в срок.Заложната къща

Тук ситуацията е по-сложна. От една страна в заложната къща не се чака, само с лична карта или венчалната халка на баба ви като залог ще получите пари на ръка. Ще ви се струва, че сте се спасили тъкмо навреме: „След като реша проблемите си с дълговете, задължително ще си изкупя пръстена“ – успокоявате сами себе си.

Но бесните проценти, които ще трябва да платите за пръстена си, са онези пари, които трябва да харчите в делника си. И парите отново не ви стигат, процентите растат и с надеждата, че съвсем скоро ще изкупите всичко, изнасяте от вкъщи и последната гривна, като плащате процентите за предишните скъпоценности.

По този начин дълговете ви растат, а денят, в който джобът ви ще се напълни с пари, се отлага за неопределен срок. Помислете, трябва ли да плащате още? Изнесохте вече всички свои златарски украшения,  а все така не се появява възможност да си изкупите златото.

По-добре спрете да плащате процентите и оставете златото в заложната къща или купете това, което ви е най-скъпо на сърцето, а с останалите бижута се сбогувайте. „Несправедливо! Обидно! Ама как така?!“ – ще се възмущавате вие. Нека това ви е за урок, че със заложните къщи не бива да се свързвате никога.

Заеми от така наречените „приятели“

Съгласете се, че хора, които заемат пари под процент, трудно могат да се нарекат приятели. И не е чудно, че има поговорка „Ако искаш да се избавиш от приятел, дай му пари назаем!“. В нашия случай перафразираме: „Искаш ли да узнаеш кой ти е приятел, поискай му пари назаем!“

Истинският приятел ще ви помогне и просто ще ви даде пари с думите: „Върни ми ги, когато можеш!“. Но обикновено и приятел прави това само един път.

Ако дължите пари на познати с лихвен процент, поговорете с тях, в началото платете само процентите, обсъдете варианта за връщане на средствата разрочено. В общи линии, направете така, че дълговете ви да не растат.

Семейният бюджет

Семейният бюджет трябваше да бъде съставен веднага, след като сте започнали работа и сте създали семейство. Тогава никога нямаше да попаднете в дълговата яма. Но щом вече се е случило, никога не е късно да станете семейният счетоводител. Нека се научим как да контролираме доходите си и как правилно да ги разпределяме:

Учим се да икономисваме семейните пари. Трябва да отбележим, че икономията не е живот в гладуване, не е алчност и скъперничество към парите и разходите. Това е правилно разпределяне на приходите и разходите, изчислени за всеки член на семейството. Дори малкият бюджет може да се разпредели грамотно. А после и да се научите да го умножите. Да пробваме?

 1. Веднъж месечно разпределяйте пари за всички нужди и регулярни плащания: отбелязвайте в таблица, слагайте в пликове както ви е удобно. Днес в интернет е пълно с програми тип домашен счетоводител. Може да разпечатате, да си направите своя, да си водите записки в обикновена тетрадка и т. н. Ако има някакъв остатък, похарчете една част за погасяване на дълговете, а другата част за себе си. Може да е минимум, но трябва да оставите за себе си, да се поощрите за придвижването към целта: живот без дългове.
 2. Купувайте продукти и средства за хигиена на едро, така ще може да икономисате.
 3. Избирайте по-евтини продукти. Например, ако по-рано сте пили уиски, пийте домашно вино, а най-добре е изобщо да се въздържате. И здравето ще си оправите, и ще намалите борчовете.
 4. Въздържайте се от шопинг и интернет покупки. Може би именно страстта към нови вещи или техника ви е довела до дълговата криза.
 5. Не посещавайте моловете. Искате не искате, но там все нещо ще си купите, дори да не ви е нужно. А ако отидете там с детето, то парите на вятъра са ви гарантирани. По-добре се разходете сред природата, отидете в гората, направете си каша на огъня – това успокоява, разсейва от паричните проблеми.
 6. Не купувайте стока на изплащане. Това често я оскъпява.
 7. Покрай основната си работа, си намерете още някой източник на доходи или дори няколко. Например, може да продавате старите ненужни вещи в интернет.
 8. Не празнувайте с размах рождените дни или другите празници. Откажете се от пътуванията като гости на юбилеи, сватби и т.н. Някои може да ви се обидят, но истинските приятели ще ви разберат.

Живот без дългове

Помислете добре за проблемите си с дълговете. Вникнете в себе си. Защо сте в дългове? Едва ли е защото сте бедни и не ви стигат парите за хляб. По принцип, длъжникът просто така е свикнал да живее.

Първо да получава това, което иска, а после да плаща – това е принципът на длъжника в живота. Преди всичко трябва да промените отношението си към парите. Ценете и обичайте парите и тогава и те ще ви обичат. Но не ги правете център на вселената.
Не бъдете зависими от заработените си средства. Ако искате да се спасите от дълговете трябва да вземете кардинални решения (отказ от скъпи храни, тегления на средства от депозита, обмяна на наличните долари и т.н.) и да се научите да отказвате на капризите си.

Но трябва да ви топли надеждата, че това е временно явление. Избавете се от навика да взимате заеми. Поставете си конкретни забрани за взимане на заеми. Само когато се научите сами да контролирате себе си, дълговете ще изчезнат и няма да има повече икономии.

Previous articleСайтовете за безплатни обяви – да се възползваме от безплатните места в интернет за реклама на бизнеса ни
Next articleКак да изберем правилният домейн за сайта ни

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here