Home Статии Правилно ли преценяваме заобикалящия ни свят

Правилно ли преценяваме заобикалящия ни свят

285
0

Мислите ли, че умеете правилно да преценявате света около Вас? – Вероятно по-голямата част ще отговорят с ДА, но мисля, че това е така отчасти. Замислете се дали изобщо някога Сте се опитвали да прецените случващото се, или приемате всичко за даденост или съдба, и просто се носите по течението?! Нека разгледаме два примера – евентуална преценка на бъдеща ситуация, и преценка на вече случила се такава:

Ако трябва да преценим нещо, преди то да се е случило, вероятността за правилна и точна преценка е нищожна, защото правилната преценка на света около нас се състои в правилна и точна преценка на всяка възможна ситуация, която може да възникне, както и всички възможни развития на тази ситуация. Това обаче, е невъзможно, защото за да може един човек да предвиди всичко, той трябва да е астролог или гадател с безпогрешна дарба. Само тогава животът няма да може да му поднесе никаква изненада, защото всяка ситуация ще бъде предвидена и предварително преценена. А колко пъти животът Ви е поднасял изненади? – Много, нали? Ако умеехме да преценяваме правилно света около нас, най-вероятно животът нямаше да може да ни изненадва. Всеки човек щеше да може да предвиждаме всяка ситуация и нейното евентуално развитие, а това от своя страна ще го направи подготвен за това, което ще се случи. Колкото и да се опитваме да предвидим всяка възможна ситуация, и всеки начин за нейното развитие, винаги съществува възможност за поява на форсмажорни обстоятелства, т.е. нещо, което няма как да бъде предвидено.Що се отнася до преценка на нещо, което вече се е случило, всеки нормален човек може да си направи ясна и точна такава. Когато дадена ситуация вече се е случила, Вие Сте наясно с това как се е развила тя. Тогава вече нещата стоят по съвсем различен начин – Вие безпогрешно можете да направите оценка на случилото се, и да анализирате последствията от това. Тази оценка ще Ви помогне за в бъдеще, когато трябва да прецените ситуация, която евентуално ще се случи, но това съвсем не означава, че и тогава няма да има изненади.

Предприемчивите хора правят оценка на вече изминали ситуации, а също така се опитват да преценят и развитието на евентуални бъдещи такива. Но има и хора, които просто се носят по течението – такива които изобщо не се замислят защо така се е случило, и как да постъпят за в бъдеще при подобна ситуация, за да не допускат същите грешки. Нека поясним това с един пример – ако карайки автомобила си минете с висока скорост през някоя огромна дупка, и спукате гумата си, как бихте минали от там следващия път? – При тази ситуация има два вида хора – едните ще се замислят и ще осъзнаят, че ако бяха шофирали по-бавно това нямаше да се случи, и следващия път когато минават от там, ще карат с много по-ниска скорост. Другият вид хора са тези, които изобщо няма да направят преценка на случилото се, и следващия път когато минат по същия път, пак ще спукат гумата на автомобила си.

Стигнахме до два извода – че може да се направи преценка на вече изминали събития, но е изключително трудно да се прецени една бъдеща ситуация, и че някои се опитват да направят преценка, а други просто се носят по течението и приемат случващото се като съдба.

Next articleКак се спестяват пари?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here