Home Лични финанси Как се спестяват пари?

Как се спестяват пари?

212
0
как-да-спестяваме

Лесно ли е да спестиш пари? – Повечето хора ще отговорят категорично НЕ! И са прави, но не е и невъзможно. С малко повече желание и предприемчивост не е чак толкова сложно.

Спестяването на пари е една от онези задачи, от които е по-лесно да се откажете, пред това да се справите. Ако получавате повече от колкото харчите (защото има доста хора при които това не е така), Вие лесно можете да спестите. Ето как да си поставите реалистични цели и да успеете да държите разходите си под контрол.

Просто изчислете колко харчите всеки месец за кредити. Трябва да отбележим, че ако се оттървете от кредитите си по-лесно ще се справите със спестяването на пари. Започнете да спестявате пари най-напред за цялостното погасяване на кредитите Ви – то ще доведе и до заплащане на по-ниска лихва.

Поставете си цел, за която да спестявате. Ако целта е краткосрочна, спестяването не е никак трудно. Например ако искате да си купите нов телевизор, спестяването ще Ви отнеме по-малко време. За дългосрочни цели обаче, например закупуване на жилище, ще трябва много внимателно да планирате бюджета си в дългосрочен план.Поставете си краен срок – например: „Искам да бъда в състояние да си купя къща най-късно след две години!” При поставянето на краен срок, добре преценете дали ще можете за определения срок да съберете достатъчна сума пари.

Пресметнете колко ще трябва да спестявате на месец, за да можете да постигнете целта си. Най-добре е ако спестявате по една и съща сума за еднакво дълъг период, например 50 лв седмично, 200 лв на месец и т.н.

Записвайте си колко и за какво харчите. Спестените пари са разликата между получените и похарчените. Записвайте всичко, което харчите за една седмица или за месец. Бъдете по-пестиливи – не харчете излишно, защото никога няма да постигнете целта си.

Когато погледнете направените през месеца разходи, Вие вероятно ще видите много излишно похарчени пари. Помислете от какво можете да се лишите и го направете, за да може да спестявате по-голяма сума за напред.

Планирайте бюджета си – след като Сте успяли да постигнете баланс между приходите и разходите си, вече знаете по колко пари може да спестявате за определе период – седмица, месец и т.н.

Направете си депозит при най-изгодни лихвени условия. – Проверете лихвите за депозити във всички банки и изберете тази, чиито лихвен процент е най-висок. Отворете си депозит и всеки месец внасяйте в него спестената сума пари. – Много по-лесно ще спестите така, от колкото да заделяте парите някъде в къщи, защото знаейки че ги има все за нещо ще се наложи и ще вземете от тях.

Не се обезкуражавайте и никога не се отказвайте! Още когато решите да спестявате, трябва да Сте наясно, че няма да забогатеете и няма да станете милионери, но можете да спестите за нещо, което отдавна мечтаете да притежавате.

Ако неочаквано получите пари, например печалба от лотария или за допълнителна работа, внесете ги в депозита си – при останалите спестени пари, но в никакъв случай не спирайте да спестявате всеки месец. Допълнително получините и спестени пари, просто ще Ви доближат до целта.

Previous articleПравилно ли преценяваме заобикалящия ни свят
Next articleФинансовите технологии (fintech) и компаниите

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here