Сподели

Мислите ли, че умеете правилно да преценявате света около Вас? – Вероятно по-голямата част ще отговорят с ДА, но мисля, че това е така отчасти. Замислете се дали изобщо някога Сте се опитвали да прецените случващото се, или приемате всичко за даденост или съдба, и просто се носите по течението?! Нека разгледаме два примера – евентуална преценка на бъдеща ситуация, и преценка на вече случила се такава:

Ако трябва да преценим нещо, преди то да се е случило, вероятността за правилна и точна преценка е нищожна, защото правилната преценка на света около нас се състои в правилна и точна преценка на всяка възможна ситуация, която може да възникне, както и всички възможни развития на тази ситуация. Това обаче, е невъзможно, защото за да може един човек да предвиди всичко, той трябва да е астролог или гадател с безпогрешна дарба. Само тогава животът няма да може да му поднесе никаква изненада, защото всяка ситуация ще бъде предвидена и предварително преценена. А колко пъти животът Ви е поднасял изненади? – Много, нали? Ако умеехме да преценяваме правилно света около нас, най-вероятно животът нямаше да може да ни изненадва. Всеки човек щеше да може да предвиждаме всяка ситуация и нейното евентуално развитие, а това от своя страна ще го направи подготвен за това, което ще се случи. Колкото и да се опитваме да предвидим всяка възможна ситуация, и всеки начин за нейното развитие, винаги съществува възможност за поява на форсмажорни обстоятелства, т.е. нещо, което няма как да бъде предвидено.

Що се отнася до преценка на нещо, което вече се е случило, всеки нормален човек може да си направи ясна и точна такава. Когато дадена ситуация вече се е случила, Вие Сте наясно с това как се е развила тя. Тогава вече нещата стоят по съвсем различен начин – Вие безпогрешно можете да направите оценка на случилото се, и да анализирате последствията от това. Тази оценка ще Ви помогне за в бъдеще, когато трябва да прецените ситуация, която евентуално ще се случи, но това съвсем не означава, че и тогава няма да има изненади.
Предприемчивите хора правят оценка на вече изминали ситуации, а също така се опитват да преценят и развитието на евентуални бъдещи такива. Но има и хора, които просто се носят по течението – такива които изобщо не се замислят защо така се е случило, и как да постъпят за в бъдеще при подобна ситуация, за да не допускат същите грешки. Нека поясним това с един пример – ако карайки автомобила си минете с висока скорост през някоя огромна дупка, и спукате гумата си, как бихте минали от там следващия път? – При тази ситуация има два вида хора – едните ще се замислят и ще осъзнаят, че ако бяха шофирали по-бавно това нямаше да се случи, и следващия път когато минават от там, ще карат с много по-ниска скорост. Другият вид хора са тези, които изобщо няма да направят преценка на случилото се, и следващия път когато минат по същия път, пак ще спукат гумата на автомобила си.

Стигнахме до два извода – че може да се направи преценка на вече изминали събития, но е изключително трудно да се прецени една бъдеща ситуация, и че някои се опитват да направят преценка, а други просто се носят по течението и приемат случващото се като съдба.

Сподели
Следваща статияКак се спестяват пари?

LEAVE A REPLY