Home Лични финанси Как да спестим пари за следващата екскурзия

Как да спестим пари за следващата екскурзия

178
0
как-да-спестяваме

Всички с нетърпение очакваме отпуската си, за да отидем на някое приятно местенце, за да се отърсим от еднообразието на сивото ежедневие. Независимо по кое време на годината ще бъде екскурзията, тя трябва да бъде добре организирана, а за една екскурзия най-важно е да имаме пари. Ето няколко съвета как да спестим пари за следващата екскурзия:

1.Като за начало трябва да планирате разходите си – постарайте се да ги намалите до минимум.

2.Платете битовите си сметки – ток, вода, парно, телефон и т.н.

3.Направете си сметка какво ще Ви е необходимо за домакинството през месеца – отидете и напазарувайте тези неща.

4.Не купувайте излишни неща – забравете мисълта „все някога ще потрябва” – не купувайте неща, които не са Ви нужни.

5.Оставете си пари за джобни всеки ден също и за малотрайните хранителни продукти, които ще използвате (защото неможете да си купите 10 кг домати за целия месец, нали?)

6.Останалото от семейния бюджет заделете някъде или ги внесете в банковата си сметка и просто забравете за тях.

7.Когато получите пари от някаква допълнителна работа или пък печалба от тото или лотария, също ги заделете при останалите – те са Ви „излишни”, тъй като не Сте ги очаквали при планирането на семейния бюджет. Затова мястото им е при другите „скрити” пари.8.Ако имате удобен транспорт до работното място използвайте го – по този начин ще спестите доста пари от разходите за гориво. Използвайте автомобила само когато е крайно наложително.

9.Ако пък службата Ви е далече и няма с какво друго да отидете, освен с автомобила си, пътувайте с някой Ваш съсед, който работи близо до работата Ви, или с колега, който живее близо до дома Ви.

10.Пестете от електроенергия – гасете лампите в стаите, дори когато излизате от там само за 1 минутка – много често тази минутка се превръща в цял час.

11.Забравете за вечерите по ресторанти – ако искате да прекарате една страхотна екскурзия отложете тези вечери именно за нея. През останалото време си гответе и вечеряйте в къщи.

12.Сутрин преди да отидете на работа изпийте кафето си вкъщи – не давайте излишни пари по заведенията.

13. Дори ако е възможно – носете си и обяд от в къщи, защото ако обядвате в някой ресторант ще изхарчите минимум 10 лв.

14.Не превръщайте детето си в „цар” – не му купувайте нова кола с дистанционно защото то е счупило старата си. Ако му откажете, хем ще спестите някой лев, хем ще помогне на детето Ви да се научи да пази нещата си.

15. Ако имате нещо, което не Ви е нужно вече, но е годно за използване, например булчинската Ви рокля, стария лаптоп, телевизор и т.н., продайте го. Парите, които ще вземете от него също трябва да заделите.

16. Не си купувайте дрехи, при положение че имате достатъчно такива, които са в отлично състояние и все още Ви стават.

17. Когато пазарувате, независимо дали дрехи, хранителни стоки или нещо друго, абстрахирайте се от мисълта че най-скъпото е и най-добро. Купете нещо по-евтино, което ще Ви свърши същата работа, но е на по-приемлива цена.

18. Ако пушите, намалете цигарите – това също ще Ви помогне да спестите малко пари.

19. Не си купувайте нов диван, само заради това, че старият се е разскърцал. Ако мебелите Ви са здрави не си харчете парите за нови.

20. Винаги правете сметка на парите си – не харчете излишно за неща, без които можете.

Най-важното е да имате желание да спестите пари за следващата си екскурзия. Когато човек има цел, има и начини за постигането ѝ. Успех!

Previous articleКакво представлява P2P кредитирането
Next articleВидове финансови институции според закона и правото

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here