Home Статии Как измамните фирми за бързи кредити заобикалят закона?

Как измамните фирми за бързи кредити заобикалят закона?

198
0

Преди две години, някъде в средата на 2014 година, в България бе приет специален закон за нефинансовите кредитни институции, целящ най-вече да определени статута на фирмите за бързи кредити, а с това да им се наложи ограничение за таван на лихвите. В един момент, лихвата по бърз кредит можеше да достигне до над 400%. Нещо повече – практиката посочваше, че тази лихва изведнъж скачаше или поне на база формула, която съвсем не се разяснява преди подписването на договора за бърз кредит, ако изобщо опростената процедура по онлайн кандидатстване за бърз кредит до заплата или без доказване на трудов договор може да се нарече така. Постигна ли обаче успех тази промяна в закона? Практиката отново е красноречива: никакъв резултат. Защото фирмите за бързи кредити намериха начин да заобикалят закона и да налагат все същите непосилни, неадекватни и дори немислими лихви, отново вариращи между 200 и 300%.

Как точно го правят обаче?
Дупката в закона, на която се „позовават“ фирмите за бързи кредити е в частта с определяне на разходите. Чисто и просто тези фирми не включват разходи в годишния % на разходите, а ги прибавят директно към главницата. Както се и досещате, по този начин, „премахнатото“ на законово основание допълнително оскъпяване на бързия кредит се възстановява именно чрез тази така наречена врътка. Врътката е доста тарикатска, наистина, но тя съвсем не е единствена. Вижте останалите популярни и често срещани измами, с които си служат измамните фирми за бързи кредити и от които да се пазите:

1. Ситният шрифт в дъното или края на документа

Дори да е в електронен вариант, той отдавна бе забранен от закона, но фирмите за бързи кредити тази промяна явно не ги лови. Бъдете бдителни и не позволявайте да ви убегнат подробности по заема през интернет, който вземате, и чиято неустойка може да достигне размера на 10 заплати.2. Така застраховка

Подобно на първия случай, който вече ви разказахме в увода на този материал, таксата за застраховка е една от многото допълнителни такси, които се въведоха непосредствено след приемането на промяната в закона през 2014 и отново със същата цел – уеднаквяване на крайната сума, която потребителят трябва да заплати при връщане на кредита с лихва. С таксата, той се задължава да я изплаща разсрочено, тоест с всяка следваща вноска, ако това е избраният от него погасителен план, като наред с това, самата фирма за бързи кредити предварително е сключила договор със застрахователно дружество за предоставяне на услугата, които често са техни дъщерни фирми и партньори.

3. Ограничаване на избора за разрешаване на спора

За тези от вас, които не знаят, първият и основен вариант за разрешаване на спора по договор за бърз кредит – включително по интернет – е вариантът за ходене на арбитражен сън. За разлика от повечето такива търговски спорове, при които се постига съгласие между двете страни за избор на конкретен арбитражен съд, при договорите за бърз кредит, фирмата за бърз кредит е тази, която го избира по силата на съответният договор. Подобно вмешателство в избора е безспорно и категорично нарушение на правата на потребителя. Факт е обаче, че при сключване на договор за бърз кредит, потребителят е бил длъжен да се запознае с условията по кредита и да прецени дали всяко едно от тях – включително и клаузата за разрешаване на спорове пред арбитражен съд – ги устройва.Бъдете винаги нащрек за измамните дейности на фирмите за бързи кредити. Ако държите на такъв тип кредити пред стандартните банкови, за предпочитане е да се спирате на институции с достатъчно добра репутация в бранша. Всичко друго е риск, примесен с чиста проба късмет.

Previous articleВидове финансови институции според закона и правото
Next articleКак да спестяваме повече

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here